Inga tecken på ökade luftföroreningar i Europa

klimat Enligt EU:s jordobservationsprogram Copernicus finns ingen tydlig signal om ökade luftföroreningsnivåer i Europa, när flera länder nu öppnar upp efter coronautbrotten.

Inga tecken på ökade luftföroreningar i Europa
CAMS analyser på NO2 vid marknivå, 11 april 2020. Källa: ECMWF Copernicus Atmosphere Monitoring Service

Flera europeiska länder börjar öppna upp sina samhällen efter nedstängningar till följd av coronaviruset. Enligt EU:s Copernicus Atmosphere Monitoring Service syns inga tydliga signaler på ökade luftföroreningar, eller föroreningar i lika nivåer som innan coronapandemin.

Det skiljer sig från situationen i Kina där utsläpp och aktiviteter till stor del har återgått till nivåer som rådde innan utbrottet av coronaviruset.

Väntar ökningar

– Mellan januari och april har vi sett en minskning av föroreningar som NO₂ och i lägre utsträckning PM2,5 samt PM10. I Europa sammanföll det med strikta åtgärder då länder stängde ned på grund av Covid-19. Nu förväntar vi oss ökningar i och med att länderna släpper på restriktionerna – men ännu är det inget som syns i vår data, kommenterar Mark Parrington, Senior Scientist på CAMS och fortsätter:

– Det finns stora variationer i föroreningar på marknivå, bland annat på grund av faktorer såsom väder och att det är svårt att upptäcka förändringar i föroreningskoncentrationer. Naturliga utsläppskällor har inte påverkats av nedstängda samhällen, och Italien samt sydöstra Europa har upplevt ökade luftföroreningar under maj månad på grund av dammoln från Sahara.

Globala skillnader av lättnader

– Det finns globala skillnader i hur ”lockdowns” och lättnader av dessa ser ut. I Europa verkar det för närvarande ske försiktigt och progressivt, vilket leder till att exempelvis arbetspendling och jobbrelaterat resande fortfarande är reducerat. Detta är mycket viktigt eftersom vissa av de hälsofördelar som vi har upplevt på grund av förbättrade luftföroreningsnivåer under nedstängningsperioden kan behållas permanent, menar Vincent-Henri Peuch, Director på CAMS och berättar vidare:

– Vissa mål i reduktioner av luftföroreningsutsläpp, som tidigare har verkat alltför ambitiösa eller till och med kontraproduktiva, kan nu med förtroende fokuseras på och det stöds med bevis. Med kombinerade insatser likt de som föreslås i EU:s ”Green Deal”-initiativ kan vi genomföra en förändring.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.