Icebug lovade 2018 att företaget skulle bli klimatpositivt 2020. Sedan dess har frågan haft största prioritet, vilket lett till att Icebug snabbat på processen avsevärt – och lyckats bli klimatpositiva redan i februari 2019.
Följer FN:s tre steg
Att vara klimatpositiva innebär att Icebug har åtagit sig att följa initiativet ”Climate Neutrale Now”. Det är lanserat av FN och består av tre steg. Dessa är att mäta totala utsläpp av växthusgaser, inklusive produktion, verksamhet och transport, arbeta aktivt för att minska utsläppen så långt det är möjligt och kompensera årligen för de utsläpp som inte kan undvikas, genom att investera i projekt som reducerar växthusgaser och är certifierade av FN.
– Den här processen har haft många intressanta faser. En viktig sak som vi landat i är att detta inte är ett slutmål, utan en ny startpunkt – men från en högre nivå. Climate Neutral Now plegden har tre delar Measure, Reduce och Offset, där ju den första och andra är minst lika viktiga som den tredje. Med höga krav på att publicera sina beräkningar och utsläpp offentligt. På så sätt så blir det också möjligt att jämföra miljöpåverkan mellan olika likartade produkter – vilket i nuläget i princip är omöjligt, säger Icebugs vd David Ekelund till Miljö & Utveckling.
För att vara på den säkra sidan överkompenserar Icebug också med 30 mer procent mer än de uppskattade utsläppen, vilket också innebär att företaget är klimatpositivt.
Uppmanar konkurrenterna att göra samma sak
I dagsläget är Icebug det enda klimatpositiva outdoorskoföretaget – och Icebugs vd David Ekelund uppmanar nu konkurrenterna att göra samma resa:
– Vi gör inte det här för att vi ska se bra ut. Vi har fortfarande massor kvar när det gäller att minska våra utsläpp ytterligare och annat hållbarhetsarbete. Att kompensera är inget frikort för att kunna fortsätta som man alltid har gjort. Vi vill nå maximal effekt och det kan vi bara lyckas med om andra gör samma sak.