nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Just nu går det att söka pengar för bland annat investeringar i hemmaladdning för elfordon via Klimatklivet, ett statligt stöd till lokala klimatinvesteringar.
Just nu går det att söka pengar för bland annat investeringar i hemmaladdning för elfordon via Klimatklivet, ett statligt stöd till lokala klimatinvesteringar.

Hemmaladdning ska göra elbilar mer populära

Idag har Sverige över 600 laddstationer med över 2 000 laddpunkter. Nu behöver det byggas laddmöjligheter vid hemmen för att elfordonsägandet ska börja fungera på allvar.

  • Annons 1

Snabbladdningsstationer som kan ladda bilens batteri på kort tid, exempelvis när föraren stannat för en paus, är viktigt för att bygga upp förtroendet för elfordon och för att kunna färdas längre sträckor. Där är Sverige på god väg att få en fungerande infrastruktur. Men det är i hemmet som laddningen behövs som mest och där det finns arbete kvar att göra.

Klimatklivet är regeringens satsning för att minska utsläpp som påverkar klimatet. Via myndigheter och länsstyrelser ger man stöd till lokala klimatinvesteringar. I den senaste beslutsomgången har 24 miljoner betalats ut till investeringar i laddinfrastruktur.

Störst andel av pengarna har gått till stöd till snabbladdare på nya ställen i till exempel Dalarna, Västerbotten och Norrbotten, men även icke-publika normalladdningsstationer, även så kallad hemmaladdning har fått stöd i större utsträckning än tidigare.

– Vi vill lyfta möjligheten för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare av flerbostadshus att söka stöd inom Klimatklivet. Upp till halva kostnaden för laddstationen kan finansieras med statligt stöd, säger Anders Lewald, expert inom transportfrågor på Energimyndigheten.

Eftersom privatägda bilar står parkerade i snitt 23 timmar per dygn lämpar det sig utmärkt att ladda bilen när den står parkerad. För privatpersoner är det oftast vid hemmet. Laddstationen kan placeras i ett garage i ett flerbostadshus. För företagsbilar ser man samma mönster, men där parkeras fordonet oftast på företagets parkering.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kan bli tuffare regler kring ekologisk kompensation

Verksamhetsutövare måste ta ett större ansvar för sin miljöpåverkan. I ett betänkande om ekologisk kompensation föreslås nu en rad förslag som bland annat handlar om att utveckla lagstiftningen på området.

Global manifestation för klimatet

På lördag väntas 1000-tals människor marschera runt om i Sverige, med målsättningen att lyfta klimatfrågan på samhällsagendan.
–Manifestationen är en del i en global protest mot bland annat Trumpadministrationens nedmontering av klimatarbetet, säger Torbjörn Vennström, en av arrangörerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4