nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Ny lag om alternativa drivmedel

I november kan vi få en ny lag kring standarder för alternativa drivmedel. Lagen gäller både laddinfrastruktur och tankstationer för metangas och vätgas.

Infrastrukturminister Anna Johansson. FOTO: Kristian Pohl/Regeringskansliet
  • Annons 1

Lagen ska vara en grund när man tar fram bestämmelser kring gemensamma standarder för alternativa drivmedel. Det kan handla om laddinfrastruktur för elfordon och elhybrider samt laddinfrastruktur för fartyg. Tankstationer för metangas och vätgas omfattas också.

Senast den 18 november i år ska lagen träda i kraft och mer detaljer utlovas efter sommaren.

– Lagen kommer att ligga till grund för utbyggnaden av infrastruktur för alternativa drivmedel, säger infrastrukturminister Anna Johansson, i ett pressmeddelande.

Infrastruktur under lupp

Trafikverket har dessutom fått i uppdrag att titta på vilka styrmedel och åtgärder i infrastrukturen som krävs för att minska transportsektorns utsläpp av växthusgaser. Det uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet senast den 30 juni.

– Vi måste få på plats ytterligare åtgärder som styr mot minskade utsläpp. Det räcker inte med endast rätt infrastrukturinvesteringar, kommenterar Anna Johansson.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt index mäter luftkvaliteten i europas städer

Vill du veta hur ren luften är där du bor? Nu lanserar Europeiska miljöbyrån ett index som bygger på 2 000 mätstationer runt om i Europa.
– Luftutsläppen är en osynlig mördare, sade EU-kommissionär Karmenu Vella i samband med att indexet släpptes.

  • Annonskod Huvudspalten 4