Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Hela näringslivet kan slippa energiskatt

En statlig utredning kan komma att föreslå att hela det svenska näringslivet i fortsättningen ska slippa energiskatten. Det skriver tidningen Dagens Nyheter. Hittills har bara konkurrensutsatt industri varit undantagen.

Finansieringen av förslaget förväntas dock bli en svår nöt att knäcka. Som förslag finns bland annat att höja bensin- och dieselskatt samt höjda arbetsgivaravgifter. Enligt DN ska den parlamentariska skattenedsättningskommittén i början av april lämna sitt förslag till finansdepartementet. Industrin betalar idag ingen energiskatt för bränsle och el, och en reducerad koldioxidskatt. Dessutom får företag med extra stor energiförbrukning lindringar i form av ett tak för koldioxidskatten.

EU-kommissionen har dock kommit med klagomål om statsstöd och efter en dom i EG-domstolen förra året måste reglerna ändras. För att inte bara gynna vissa branscher kan utredningen därför komma att föreslå att hela näringslivet, inklusive tjänstesektorn, i fortsättningen ska slippa energiskatten och dessutom få lägre koldioxidskatt. Men exakt på vilken nivå som koldioxidskatten kommer att hamn på är enligt DN inte klart, men det kan bli i nivå med dagens regler om 25 procent av den vanliga koldioxidskatten, eller något högre.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.