Här är klimatsatsningarna i höstbudgeten

Juridik & Politik Under en presskonferens på onsdagseftermiddagen tillkännagav Romina Pormoukhtari budgetförpliktelser på totalt 4 miljarder kronor för klimatområdet.

Här är klimatsatsningarna i höstbudgeten
Foto: Arkivbild.

Regeringen avsätter 800 miljoner kronor till Klimatklivet i nästa års budget. Detta tillkännagavs av klimat- och miljöminister Romina Pormoukhtari (L) under en presskonferens på onsdagen.

Klimatklivet erbjuder kommuner och företag möjligheten att ansöka om finansiering för projekt som syftar till att minska deras klimatutsläpp. Enligt Romina Pourmokhtari kommer Klimatklivet att förstärkas med 2 miljarder kronor år 2025 och 2,5 miljarder kronor år 2026.

I budgeten för 2024 finns även en tilldelning på 1,3 miljarder kronor avsatt för bonusar till de som har köpt en eldriven bil. Regeringen har avskaffat bonusen, men de nya medlen kommer att gå till de personer som redan hade lagt sina beställningar för en sådan bil.

Utöver det ökar regeringen anslaget för satsningar på ellastbilar och andra tunga elfordon med 1,4 miljarder kronor. I det ingår ett tillfälligt stöd för lätta ellastbilar. Man ska också satsa på ladd-infrastruktur i hela landet.

– Elektrifieringen är centralt för att nå Sveriges klimatmål, säger Romina Pourmokhtari.

Regeringen planerar även att införa en ettårig skrotningspremie för personer som köper eller leasar en elbil. Beloppet uppgår till 250 miljoner kronor för både 2024 och 2025.

Fler tidigare våtmarker ska också återställas och återvätas.

– Våtmarkerna behöver skalas upp och de behöver förstärkas, säger Pourmokhtari.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.