Frågetecken om reduktionsplikt påverkar arbetet med klimathandlingsplan

Juridik & Politik Frågetecken kring reduktionsplikten spiller över på arbetet med regeringens klimatpolitiska handlingsplan. Nu får Naturvårdsverket på sig ytterligare en månad att leverera sitt underlag, rapporterar Altinget. Regeringen understryker att den slutgiltiga leveransen av planen inte ska försenas.

Frågetecken om reduktionsplikt påverkar arbetet med klimathandlingsplan
Enligt Altinget fördröjs arbetet med den klimatpolitiska handlingsplanen. Foto: Adobe Stock.

I utfrågningar och debatter om regeringens klimatpolitik återkommer företrädare gång på gång till den klimatpolitiska handlingsplanen, och att åtgärderna i den ska hjälpa Sverige att nå klimatmålen.

Men nu ser det ut som att arbetet med den klimatpolitiska handlingplanen stöter på patrull. Naturvårdsverket hade fram till den 15 mars på sig att presentera ett underlag till regeringens klimatpolitiska handlingsplan. Nu skjuts den deadlinen fram en månad, rapporterar Altinget.

Reduktionspliktsproblem fördröjer arbetet

Orsaken är, enligt tidningen, svårigheter att komma fram till ett gemensamt förslag om sänkt reduktionsplikt. Då regeringen vill att Naturvårdsverket ska hinna arbeta in ändringarna i reduktionsplikten i sitt underlag får myndigheten alltså på sig en extra månad.

I höst väntas regeringen presentera den klimatpolitiska handlingsplanen.

Sveriges klimat – och miljöminister Romina Pourmokhtaris (L) stab bekräftar till Miljö & Utveckling att Naturvårdsverket får ytterligare en månad på sig att lämna in ett underlag. Samtidigt understryker staben att arbetet med den klimatpolitiska handlingsplanen fortsätter, och att den slutgiltiga leveransen inte ska försenas.

Svårigheterna med reduktionsplikten handlar om att Sverigedemokraterna och Liberalerna har svårt att enas om ett beslut, enligt Altinget. Förhandlingarna skulle inledas innan jul, men enligt tidningen har SD:s Martin Kinnunen nyligen sagt att partierna ”knappt börjat tjafsa” än.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.