Forskare i appell: Sanningens ögonblick är här

Forskning Möjligheternas fönster stängs snabbt. De beslut som fattas under höstens klimattoppmöte i Paris blir kritiskt för om vi kommer att klara tvågradersmålet, skriver 17 välkända forskare.

Forskare i appell: Sanningens ögonblick är här

Appellen Earth Statement presenterades i Hong Kong igår av svenska forskaren Johan Rockström och hans kollega John Schellnhuber från Potsdam Institute for Climate Impact.

De 17 klimatforskarna bakom appellen ingår alla i den internationella alliansen Earth League. Totalt ger de 8 rekommendationer till politikerna om vilka beslut som måste fattas för att världen ska ha goda möjligheter att undvika de omvälvande effekter som ett varmare klimat för med sig i form av torka, värmeböljor, överstämningar och höjda havsnivåer. För att undvika detta får temperaturen inte stiga mer än två grader. Den första viktiga punkten för att klara detta är en omställning av våra samhällen så att nettoutsläppen av koldioxid blir noll år 2050.

– COP21 blir sanningens minut, det är vår sista chans att stanna vid en uppvärmning på två grader, säger Jeffrey Sachs, Earth Institute på Columbia University och en av forskarna.

– Om vi fortsätter som nu kommer vår värld att förändras på ett oåterkalleligt sätt, långt över tvågradersmålet. Vi skulle aldrig acceptera ett sådant risktagande i andra sammanhang, men vi verkar beredda att ta den risken med vår planet, säger Johan Rockström, ordförande för Earth League och chef för Stockholm Resilience Centre.

Här hittar du appellen

 

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.