Det är inte säkert att kvinnors värderingar kring miljöfrågor får någon verklig avspegling i beteende när de sitter i ledande positioner. Men Misse Wester, en av forskarna på KTH som ska utföra studien, menar att det blir annorlunda på andra sätt när fler kvinnor sitter i styrelser. Bland annat har personalomsättningen blivit lägre i Norge sedan lagen om könsbalans i bolagsstyrelser.
– Det händer någonting med fler kvinnor i bolagsstyrelser. Ja, ökat antal kvinnor får effekt på vissa saker. Så nu vill vi även se om det påverkar miljön och utsläppen, säger Misse Wester i ett pressmeddelande.
Största utsläpparna
Hon och hennes forskarkollegor ska studera både norska och svenska företag, främst företag i sektorer som står för de största koldioxidutsläppen. Det rör sig bland annat om transportbolag och energiproducenter.
– Först ska vi sortera ut exakt vilka företag vi ska studera. Sedan kommer vi att titta årsredovisningar eftersom dessa både redogör för antal kvinnor och män i styrelserna och mängden utsläpp. På det följer en enkät, bland annat om hur beslut fattas, och slutligen blir det kvalitativa djupintervjuer med de kvinnor och män som ingår i studien. Frågor här kan beröra beslutsprocesser runt utsläpp, och om det finns strukturella problem som sätter käppar i hjulet för miljöarbetet, säger Misse Wester.