Få ljusglimtar under COP19

COP19 Det gjordes få framsteg på väg mot ett bindande klimatavtal under COP19 i Warszawa i förra veckan. Så få att miljörörelsen lämnade mötet. Här ger Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, sin bild av läget.

Få ljusglimtar under COP19
Naturskyddsföreningen

Klimatförhandlingarna i Warszawa är över. Vi åkte dit med förhoppningen att det i alla fall skulle bli en tydlig tidsplan för allt som måste komma på plats i tid till mötet 2015. Men inte ens en tidplan kunde presteras. Det var flera länder som Japan och Polen som under mötet gjorde sitt bästa för att det skulle misslyckas. Tyvärr verkar det som ingen på riktigt vill att det skulle lyckas.

För att visa vår frustration över mötets utveckling lämnade Naturskyddsföreningen och stora delar av den internationella miljörörelse mötet på torsdagseftermiddagen, två dagar innan det tog slut.

Det är oacceptabelt att världens regeringar inte tar sitt ansvar när klimatforskarna är så tydliga med vad som måste göras. Det finns inga konkreta förslag om hur världen ska minska sina utsläpp innan 2020, då utsläppen måste börja minska om vi ska klara en temperaturökning på två grader. De pågående förhandlingarna löser inte uppdraget med att undvika katastrofala klimatförändringar.

Vi lämnade mötet för att öka trycket i förhandlingar så att frågan lyfts till stats- och regeringschefer. Frågorna är för komplexa för att lösas av bara miljöministrar. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har bjudit in till ett högnivåmöte den 24 september 2014 och då måste de regeringscheferna lämna in löften om utsläppsminskningar som gör det möjligt att undvika en global temperaturökning på maximalt två grader.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.