”En andra klassens nation i klimatfrågor”

Klimat Johan Rockström menar att Sverige halkar efter som internationell ledare i miljöfrågor och företag som har integrerat hållbarhet i sin affärsmodell är frustrerade över att svenska politiker inte gör mer.

”En andra klassens nation i klimatfrågor”
Stockholm Resilience Centre

Hållbarhet är inte en av många tillväxtstrategier idag – det är den enda tillväxtstrategin som kommer att fungera i framtiden. Det menade Johan Rockström från Stockholm Resilience Centre då han deltog i Hagainitiativets paneldebatt på ämnet Hur får näringslivet upp klimatfrågan i valrörelsen?

– Vi befinner oss i ett läge där klimatförändringarna slår mot oss redan idag. Det är inte längre en miljöfråga, det är en tillväxtfråga, sa han.

Har tappat ledningen

Politikerna skulle kunna göra mycket mer för att stötta det hållbara näringslivet. Tuffa styrmedel skulle stimulera till mer hållbar innovation enligt Johan Rockström. På frågan vilket som vore det viktigaste politiska beslutet på klimatområdet svarade han:

– Att omedelbart se till att vi straffar klimatskadande verksamhet.

Men Sverige har inte längre ledartröjan i klimatfrågorna. Det är till exempel pinsamt att inte backa upp förslaget om tre energimål på EU-nivå, menar Johan Rockström.

– Vi håller på att bli en andra klassens nation i klimatfrågor.

Utsläppsrätter nyckeln

Från näringslivets sida fanns Löfbergs vd Lars Appelqvist och Fortum Värmes vd Anders Egelrud med. Anders Egelrud uttryckte en önskan om mer långsiktighet hos politikerna. Stabilitet och förutsägbarhet är avgörande för att näringslivet ska våga investera i klimatsmarta lösningar.

– Det är många av oss i näringslivet som vill få den internationella utsläppshandeln att börja fungera. Det är det enda långsiktiga om vi ska få stopp för utsläppen och få fart på innovationen.

Vill se bred uppgörelse

Politikerna är inriktade på att vinna val, men borde istället se till att det blir breda klimatuppgörelser mellan blocken, menade Lars Appelqvist från Löfbergs. Han tog även upp problemet med att de goda hållbarhetssatsningarna sällan lyfts upp i media. Varför fokuseras det så ofta på problem men inte på lösningar? Lars Appelqvist vill också se en tydligare styrning från politiskt håll för att hjälpa konsumenter att välja hållbara alternativ.

– Det är ett stort problem idag, det kommer krävas att politikerna hjälper konsumenterna att göra klimatsmarta val.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.