nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Linnea Eriksson, fil dr i teknik och social förändring vid Linköpings universitet och Are Kjeang, universitetsadjunkt i miljö- och energisystem, Karlstads universitet, genomför gemensamt projektet.

Forskare ska effektivisera energirådgivningen

Forskare ska ta fram metoder som utvecklar den energi- och klimatrådgivning som görs idag. Tanken är framförallt att rådgivningen ska leda till förändringar som varar över tid.

  • Annons 1

Det är forskare vid Karlstads och Linköpings universitet som under två år ska driva ett projekt i samverkan med kommunala energi- och klimatrådgivare, med syfte att förbättra rådgivningen.

– Vi ska ta fram kunskap som kan utveckla den kommunala energi- och klimatrådgivningens metoder, säger Are Kjeang, universitetsadjunkt i miljö- och energisystem vid Karlstads universitet.

Enligt forskarna behöver rådgivningen i högre grad än idag nå fram till sina målgrupper och leda till livsstilsförändringar och köpbeslut som ger en effektivare energianvändning och minskad miljöpåverkan.

Testas i flera kommuner

Forskningsprojektet organiseras och testas samtidigt i flera kommuner utifrån olika spår och modeller. De behandlar alltifrån lokal samverkan med till exempel banker och energiföretag till kommunikation via internet eller personliga råd.

Förhoppningen är att projektet, som finansieras av Energimyndigheten, ska kunna ta fram en verktygslåda för hur kommunerna kan arbeta med sin energirådgivning.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.