Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Dags att följa upp leverantörerna

analys Många leverantörer lovar mer än vad de levererar på miljöområdet för att vinna offentliga upphandlingar. Det är hög tid att offentliga upphandlare börjar följa upp sina miljökrav, skriver Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.

Dags att följa upp leverantörerna
Anette Tamm

Offentlig upphandling brukar lyftas fram som ett kraftfullt verktyg i hållbarhetsarbetet. Eftersom kommuner, landsting och myndigheter gör inköp för omkring 600 miljarder kronor varje år, finns det enorma möjligheter att forma giftfria miljöer, förbättra maten för skolbarnen eller arbetsvillkoren hos underleverantörerna. I februari gick Kemikalieinspektionen ut med ett pressmeddelande där de uppmanade offentlig sektor att vässa kraven ytterligare för att snabba på utfasningen av farliga kemikalier i barntäta miljöer.

Och det låter ju bra. Tyvärr finns det ett stort problem.

När Helsingborgs stad som vi intervjuat både i tidningen och på webben, började följa upp sina miljö- och hållbarhetskrav på plats hos leverantörerna, visade det sig att samtliga av de granskade leverantörerna lovade mer i sina avtal än vad de höll i realiteten. Inte en enda leverantör följde miljökraven fullt ut.

Att fusket i offentliga upphandlingar är utbrett är en bild som certifieringsorganisationen TCO Development delar. De arbetar för hållbar it och menar att leverantörer utan problem kan kryssa i att de uppfyller alla de krav som ställs i upphandlingarna, eftersom risken att åka dit är minimal. Idag är det nämligen ytterst få offentliga upphandlare som följer upp sina miljö- och hållbarhetskrav och i de fall det görs handlar det om skrivbordsuppföljningar.

Jag tycker att detta är uppseendeväckande. Om min kommun väljer att satsa på giftfria förskolor borde det vara självklart att de också får de kemikaliefria madrasser och leksaker de har beställt. Det är dags för leverantörer att börja hålla vad de lovar.

Jag tycker också att det är anmärkningsvärt att så få offentliga upphandlare faktiskt följer upp de krav de ställer i sina köpprocesser. Det är hög tid att kommuner, landsting och myndigheter vässar sina uppföljningsprocesser. Först då kan offentlig upphandling bli det kraftfulla verktyg det har potential att vara.

 

 

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.