Så kopplar svenska företag ersättning till hållbarhet
Dagens M&U 7 februari 2025
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Allt fler företag integrerar hållbarhet i sina incitamentsprogram för chefer. Miljö & Utveckling har pratat med fyra företag som kopplar ersättningar till hållbarhetsprestationer. Industriföretaget Saab har ett aktiebaserat program där chefer bedöms på minskade koldioxidutsläpp och ökad andel kvinnliga anställda, med en treårsperiod för utvärdering. Ica-gruppen och Danone har både långsiktiga och årliga bonusprogram där hållbarhetsmål, som minskade växthusgasutsläpp och matsvinn, utgör en del av ersättningen. Teknikkoncernen Sdiptech använder en decentraliserad modell med interna koldioxidpriser och individuella hållbarhetsmål för sina dotterbolag.
Utmaningar som företagen lyfter fram inkluderar svårigheten att sätta rätt mål, externa faktorer som kan påverka utfallet och behovet av pålitliga datainsamlingssystem.
– Det finns inga direkta nackdelar, men det kräver robusta system för datainsamling och hantering. Detta ses som en resa med kontinuerlig förbättring. Vi uppmuntrar andra företag att integrera hållbarhetsincitament i sina ersättningssystem, säger Helena Herlitz, kommunikationschef på Danone, till Dagens M&U.
Läs genomgången i Miljö & Utveckling
Experten: Fördelarna med att certifiera för tillgänglighet
Tidigare i veckan berättade Dagens M&U att Essity blev det första svenska företaget att certifieras med märkningen Design for All. Nu berättar experten Alexandra Antoni mer om märkningen och dess fördelar i en intervju i Miljö & Utveckling.
Alexandra Antoni, som är projektledare på Svenska Institutet för Standarder, Sis, förklarar att certifieringen visar att en organisation har strukturerade processer för att inkludera alla användare, även de som tidigare inte haft tillgång till produkterna. Certifieringen har en liknande struktur som ISO 9001 och kräver att organisationer analyserar sina förutsättningar, identifierar intressenter och kartlägger hinder.
Från den 28 juni 2025 skärps EU:s krav på tillgänglighet, och företag som följer standarden kan lättare uppfylla lagkrav och få fördelar vid offentlig upphandling eller ansökningar om EU-medel.
Alexandra Antoni konstaterar slutligen att certifieringen, förutom sociala fördelar, kan ge ekonomiska vinster genom att bredda målgruppen och göra produkter tillgängliga för fler kunder.
Läs intervjun med Alexandra Antoni
Secondhand omsatte 17 miljarder kronor
Secondhand-marknaden i Sverige omsatte totalt 17 miljarder kronor under 2024, enligt nya siffror från Svensk Handel. Tillväxten drivs enligt Svensk Handel av ekonomiskt pressade hushåll, ett ökat hållbarhetsfokus och fler aktörer på marknaden. Mode var den mest sålda produktkategorin, med en omsättning på 4,7 miljarder kronor, följt av elektronik på 4,3 miljarder kronor och heminredning på 2,6 miljarder kronor.
Rapporten visar även att unga kvinnor mellan 18 och 29 år är de mest aktiva köparna, där hälften handlade second hand under året.
Bezos avslutar finansiering av SBTI
Amazon-grundaren Jeff Bezos välgörenhetsfond, Bezos Earth Fund, har avslutat sitt finansiella stöd till Science Based Targets Initiative, SBTI. Stödet inleddes 2021 med en treårig finansiering på 18 miljoner dollar för att hjälpa SBTI att växa och möta den ökade efterfrågan på dess tjänster.
Det sista bidraget betalades ut i november 2023. Enligt SBTI ingick den avslutade finansieringen i avtalet. SBTI berättar också till nyhetstjänsten Edie att man under tiden med stöd från Bezos Earth Fund diversifierat sina finansieringskällor och inte sökt om ytterligare stöd därifrån. Samtidigt uppger SBTI att stödet från Bezos Earth Fund varit avgörande för organisationens utveckling och professionalisering.
Framöver planerar SBTi att bygga en bredare finansieringsbas genom både donationer och intäkter från valideringstjänster. Ikeas stiftelse, Ikea Foundation, är nu organisationens största finansiär, med en pågående finansiering på 18 miljoner dollar fram till 2026
EU-kommissionen varnar: Otillräckliga åtgärder för vattenresiliens
EU-kommissionen har publicerat en samling rapporter som visar att EU-länderna misslyckas med att skydda medborgarna från vattenrelaterade risker som torka, översvämningar och stigande havsnivåer. Rapporten granskar genomförandet av vattendirektivet, översvämningsdirektivet och havsmiljödirektivet och visar på stora brister i vattenförvaltningen.
Trots att vattendirektivet har förbättrat kunskapen om Europas vattenstatus förblir genomförandet enligt rapporterna bristfälligt. Bland annat kritiseras att många medlemsstater förlitar sig på tekniska lösningar snarare än ekosystembaserade metoder. Vattenrelaterade frågor prioriteras ofta ned till förmån för ekonomiska intressen, och flera länder har missat deadlines för att lämna in förvaltningsplaner, vilket har lett till EU:s rättsliga åtgärder.
Europeiska kommissionen planerar att presentera en ny Vattenresiliensstrategi senare i år för att hantera utmaningarna. Ansvarig kommissionär blir Jessika Roswall.
– En ren och pålitlig vattenförsörjning är avgörande för medborgare, för vår miljö och för att företag ska kunna blomstra. Över tre fjärdedelar av européerna stödjer EU-åtgärder för att hantera vattenfrågor vilket ger oss ett tydligt mandat att agera, säger hon i en kommentar.
Ny förpackningsmetod minskar kvicksilver i tonfisk
Forskare vid Chalmers tekniska högskola har utvecklat en ny metod för att minska kvicksilverhalten i tonfisk. Genom att förvara fisken i en vattenbaserad lösning med aminosyran cystein kunde upp till 35 procent av kvicksilvret avlägsnas. Cystein binder kvicksilver, vilket gör att ämnet dras ut ur fiskköttet och överförs till lösningen.
Den nya metoden, som bygger på så kallad aktiv förpackning, kan förbättra livsmedelssäkerheten utan att kräva förändringar i produktionsprocessen. Studien visade att ju större kontaktyta mellan fiskköttet och lösningen, desto mer kvicksilver avlägsnades.