COP25: Viktiga beslut skjuts på framtiden

KLIMAT Klimatmötet i Madrid avslutades utan beslut i frågan om hur utsläppshandeln ska regleras. I sista stund kunde mötet dock enas om en skrivning om att öka ambitionen i klimatarbetet.

COP25: Viktiga beslut skjuts på framtiden
Inledningen på COP25. Foto: UNClimateChange

COP25 i Madrid blev ingen framgång för vare sig FN eller EU. När mötet avslutades igår, söndag, fanns inget beslut om artikel 6. Artikeln reglerar hur utsläppshandeln ska skötas, till exempel om vem som tillgodoräknar sig utsläppsminskningar. Frågan skjuts nu upp till nästa års möte i Glasgow.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Jag är besviken på resultaten från COP25. Det internationella samfundet har förlorat en viktig möjlighet att öka ambitionerna att begränsa, klimatanpassa och skapa finansiering för att möta klimatkrisen, säger FN:s generalsekreterare Antonio Guterres i ett uttalande.

Inga regler för utsläppshandel klara

Den svenska delegationen sade redan innan avresan till Spanien att man föredrog ett möte utan beslut om den viktiga artikel 6, än ett möte som fattade beslut om en svag reglering. Så blev det också till slut.

– Det är olyckligt att vi inte kunde enas om dessa regler. Samtidigt hade både Sverige och EU varit tydliga med att vi inte tänker acceptera regler som riskerar att underminera parisavtalets mål och syfte. Därför ser vi hellre att förhandlingarna i dessa frågor fortsätter under nästa möte, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin i ett uttalande.

På övertid kunde mötet enas om en skrivning om att uppmana länderna att lämna in uppdaterade nationella klimatplaner under 2020.

Stor besvikelse

Besvikelsen över det magra utfallet är stor. Så här kommenterar Naturskyddsföreningen, som följt förhandlingarna på plats:

– Jag har följt klimatförhandlingarna sedan 1996 och jag har aldrig upplevt en liknande avgrund mellan vad vetenskapen och folket kräver, och vad den gemensamma globala politiken levererar, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.