CO2-utsläpp har stannat av

Internationellt Kan trenden vara bruten? Försiktig glädje uttrycks efter IEA:s nyhet om att de globala utsläppen av koldioxid inte ökade förra året.

CO2-utsläpp har stannat av
Pixabay

Koldioxidutsläppen ökade inte från 2013 till 2014 utan ligger kvar på 32 miljarder ton. De nya uppgifterna från IEA, International Energy Agency, är en smärre sensation. Normalläget är en stadig ökning, en trend som bara har brutits tre gånger de senaste fyrtio åren och då i samband med stora ekonomiska kriser. Förra året var dock ett år av ekonomisk tillväxt, ändå växte inte utsläppen.

IEA:s blivande direktör Fatih Birol säger till New York Times att det ”definitivt är goda nyheter”. Han förklarar utvecklingen med att stora, energikrävande nationer som Kina har strävat efter att minska sina utsläpp genom att främja förnybar energi. Han varnar dock för att ta det här som ett kvitto på att vi gör tillräckligt för att tackla klimatförändringarna.

– Om vi ska se ett lyckligt slut, måste vi få till en överenskommelse i Paris som skickar en stark signal till investerarna om att satsa på kolsnåla teknologier.

Kan vara slumpen

Även andra experter påpekar att även om siffrorna är glädjande så kan vi ännu inte veta om det är en ihållande trend och klimatarbetet får inte avstanna. Professor Corinne Le Quere vid Tyndall Centre for Climate Change Research säger till BBC:

– Ansträngningar för att minska utsläppen har säkert spelat roll, men det kan också handla om mer slumpmässiga faktorer såsom vädret och priset på olja, kol och gas.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.