Cirkulär ekonomi i nya upphandlingskrav

Cirkulär ekonomi Upphandlingsmyndigheten uppmanar den offentliga sektorn att återvinna och återanvända sin IT-utrustning.

Cirkulär ekonomi i nya upphandlingskrav

Upphandlingsmyndigheten släppte nyligen sina nya kriterier för upphandling av datorer och skärmar för att hjälpa organisationer att göra mer hållbara IT-investeringar.

För att minska sin miljöpåverkan uppmanas därför offentliga organisationer att använda IT-produkter längre, att upphandla produkter i andra hand och se till att de produkter som byts ut går till återanvändning.

Läs mer: Nio av tio invånare vill att städer investerar fossilfritt

De nya kriterierna, inom området ”Datorer och bildskärmar”, innehåller bland annat krav för upphandling av tjänster för återanvändning och återvinning.

– Med de uppdaterade kriterierna slår Upphandlingsmyndigheten ett slag för att öka återanvändningen i offentlig sektor och det är mycket positivt. Fortfarande skrotar många organisationer sina IT-produkter när de byts ut, trots att utrustningen skulle kunna komma till nytta igen. Återanvändning är bättre både för miljön och ur ett ekonomiskt perspektiv, säger Erik Pettersson, hållbarhetschef på Inrego.

Kriterierna är frivilliga att använda, men ses som en stark rekommendation.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.