Cash, kort, swish eller krypto – vad är bäst och sämst för klimatet?

Klimat När vi väljer vilket betalningssätt vi använder, kanske vi inte tänker på miljökonsekvenserna. Men faktum är att olika betalningsmetoder har olika påverkan på miljön och klimatet.

Cash, kort, swish eller krypto – vad är bäst och sämst för klimatet?
Foto: Adobe Stock

Kontanter, kort, swish eller kryptovalutor. Det finns i dag många olika betalningsmetoder och alla har av naturliga skäl olika klimatpåverkan. Exakt vilken klimatpåverkan är vet man dock inte helt säkert. Därför ska forskare vid KTH på uppdrag av Riksbanken nu utreda frågan.

Kontanter är den traditionella betalningsmetoden, men tillverkningen av sedlar och mynt kräver resurser och energi. Dessutom innebär transporten av kontanter en viss miljöbelastning. Om vi istället väljer digitala betalningstjänster som Swish eller andra mobilbetalningsappar, minskar behovet av kontanter.

Framöver kan vi även förvänta oss framväxten av digitala valutor, som Riksbankens potentiella e-krona. Genom att ersätta kontanter med en digital valuta kan vi minska den materiella resursförbrukningen och transportbehoven, vilket kan bidra till en minskad miljöpåverkan.

I det nya forsknsingsprojektet, som leds av Niklasa Arvidsson som är professor i industriell ekonomi, ska man undersöka hur klimatpåverkan och energiåtgången skulle se ut för en digital svensk valuta jämfört med andra betalningsmetoder. För att dra slutsatser ska forskarna göra en livscykelanalys av miljöpåvkerkan och energianvändningen.

Alternativ till e-kronan

Att Riksbanken vill få frågan utredd handlar just om den eventuella e-kronan som myndigheten vill ta fram. Framställningen av andra kryptovalutor, som till exempel Bitcoin, kräver mycket datorkraft och därmed en mycket hög elförbrukning. Riksbanken vill ha mindre energikrävande alternativ. Här kommer KTH-forskarna att studera två olika alternativa e-kronor som Riksbanken tagit fram.

– Klimatpåverkan kommer att vara en av flera faktorer i deras beslut om en e-krona ska lanseras och hur den bör designas. Andra faktorer som påverkar är olika säkerhetsaspekter: Hur motståndskraftig den är mot olika störningar, bedrägerier, el-avbrott, cyberattacker och liknande problem, säger Niklas Arvidsson i en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.