Åsa Persson blir ny ordförande i Klimatpolitiska rådet

Karriär Nu står det klart att Stockholm Environment Institutes Åsa Persson tar över som ordförande i Klimatpolitiska rådet. Hon efterträder Cecilia Hermansson.

Åsa Persson blir ny ordförande i Klimatpolitiska rådet
Åsa Persson. Foto: SEI / Flickr.

Åsa Persson är forskningschef och vice vd för Stockholm Environment Institute samt docent vid Linköpings universitet. Hennes forskning fokuserar på kopplingen mellan internationell och nationell politik för hållbar utveckling och klimat. Hon ingår också i en internationell forskningsgrupp som ska ta fram 2023 års rapport om hållbar utveckling.

Klimatpolitiska rådet är ett oberoende tvärvetenskapligt expertorgan som varje år granskar regeringens arbete med att nå klimatmålen. För att stärka rådets oberoende i förhållande till regeringen är det rådet som har föreslagit Åsa Persson som ny ordförande. Nu har beslutet bekräftats formellt av regeringen.

Fokus på klimatpolitiska handlingsplanen

– Jag är hedrad att få bli en del av Klimatpolitiska rådet i rollen som ordförande och ser fram emot att jobba tillsammans med all den samlade expertis som finns i rådet och även på kansliet, säger Åsa Persson i en kommentar.

Vidare säger hon att rådets fokus i år kommer ligga på att förbereda för bedömningen av regeringens kommande klimathandlingsplan samt att hon ser fram emot att utveckla rådets samverkan med klimatråd i andra länder och på EU-nivå. Detta i samband med implementeringen av Fit for 55, som syftar till att minska unionens utsläpp med 55 procent till 2030 jämfört med 1990.

Tar över efter Cecilia Hermansson

Åsa Persson tillträder sin nya roll den 1 juli. Hon tar då över efter Cecilia Hermansson, som har varit ledamot i rådet sedan den 1 januari 2021, först som vice ordförande och sedan som ordförande.

– Det har varit mycket stimulerande att arbeta tillsammans med och även leda den ytterst kompetenta grupp som rådet utgör. Åsa Persson, med sin djupa kompetens inom det klimatpolitiska fältet samt gedigna erfarenhet från rollen som forskningschef på SEI, kommer att bidra till att upprätthålla rådets starka ställning som oberoende granskare av regeringens samlade politik i relation till klimatmålen. Jag är full av tillförsikt inför rådets fortsatta arbete, säger Cecilia Hermansson i en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.