AP-fonderna får Greenwash-priset 2021

Kommunkation AP-fonderna tog hem Sveriges minst eftertraktade miljöpris, Svenska Greenwashpriset 2021. Priset delas ut av Jordens Vänner efter en omröstning bland allmänheten. Övriga nominerade var Fossilfritt Sverige och kampanjen Den svenska gruvan.

AP-fonderna får Greenwash-priset 2021
Svante Axelsson från Fossilfritt Sverige var den enda nominerade som vågade sig till Jordens Vänners seminarium. Stig-OIof Holm till vänster.

Det blev AP-fonderna som tog hem Svenska Greenwashpriset 2021. Fonderna nominerades i våras av miljöorganisationen Jordens Vänners styrelse efter att allmänheten kunna skicka in förslag. Enligt nomineringen investerar AP-fonderna i ”fossiljättar som eldar på klimatkrisen samt till företag som bidrar till skövling av regnskog och kränker mänskliga rättigheter.”

Detta gav alltså den statliga pensionsjätten årets minst eftertraktade miljöpris. AP-fonderna var inbjudna till Jordens Vänners seminarium men hade tackat nej.

Fossilfritt Sverige och Den svenska gruvan nominerade

Övriga nominerade var kampanjen Den svenska gruvan, vars företrädare även där lyste med sin frånvaro. Fossilfritt Sverige var däremot representerade av Svante Axelsson, vilket ledde till en diskussion om bland annat skogen och uttag av råvara till biobränsle. Svante Axelsson var inte förvånad över att Fossilfritt Sverige nominerats.

– Det var väl både förväntat och samtidigt är jag lite förvånad. Det brukar ju vara lite skumt när man jobbar med företag och industrier, då blir man misstänkliggjord. Det vore kul att prata lite mer om, sade Svante Axelsson.

Kolcykeln diskussionsämne

Samtalet kom dock att handla om helt andra saker, som kolcykeln och konsumtion. Professor Stig-Olof Holm från Umeå universitet tryckte på tidsaspekten och att det dröjer innan den skog som nu huggs och ersätts med små plantor når samma koldioxidupptag som den äldre skogen. Svante Axelsson väjde inte för att det finns problem i skogsfrågan:

– Jag personligen tycker att biologisk mångfald och biobränsle är den svåraste frågan. Det är totallåst i diskussionen om skogen.

”Man måste kunna hantera konflikterna”

Han ställde sig delvis frågande till nomineringen.

– Jag gillar samtalet och diskussionen och tror att vi behöver dem. Och jag är lite rädd för miljöpopulism där man inte ser de strategiska och pragmatiska vägarna framåt och inte går i clinch med verkligheten. Man måste kunna hantera de här konflikterna. Vi har ont om tid och demokratin måste få stöd. Jag välkomnar detta och skulle gärna fortsätta samtala – jag har inte alla svaren men jag är stolt över det jag gör, sade han.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.