Anders Danielsson ska klimatgranska lagstiftningen

Nu är det klart vem som får utredningsuppdraget att se över all relevant svensk lagstiftning för att nå klimatmålet. Det blir Anders Danielsson, landshövding i Västra Götalands län.

Anders Danielsson ska klimatgranska lagstiftningen
Anders Danielsson. Foto: Francis Löfvenholm

Regeringen har idag meddelat att Anders Danielsson ska se över hur ”all relevant svensk lagstiftning” ska anpassas för att klimatmålen ska kunna uppnås. I första hand gäller uppdraget Miljöbalken, men all lagstiftning som kan ha betydelse för klimatmålet ingår i utredningsuppdraget.

– Klimatkrisen är vår tids ödesfråga och om vi ska klara av att lösa den behöver all lagstiftning peka i samma riktning. Det är därför vi har tillsatt denna utredning. Anders Danielsson har den långa och gedigna erfarenheten som krävs för att ta sig an det uppdraget som särskild utredare, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin i ett pressmeddelande.

Tidigare GD på Säkerhetspolisen

Utredningen tillsattes i december och arbetet ska vara klart senast 15 maj 2022.

Anders Danielsson har tidigare varit generaldirektör vid Migrationsverket och Säkerhetspolisen, samt generalsekreterare i Röda korset. Han har redan ett annat utredningsuppdrag, nämligen att utreda en planerad ny myndighet för psykologiskt försvar. Den utredningen ska vara klar till sommaren.

”I första hand inventering”

Altinget, en nyhetstjänst specialiserad på politikbevakning, har intervjuat Anders Danielsson om det nya uppdraget. Till Altinget säger han att uppdraget i första hand handlar om att göra en inventering och att det sedan är politikerna som får väga de olika intressena mot varandra, men att utredningen också kan komma att lägga fram förslag på ändringar i lagstiftningen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.