nr-logo

Tidningen för miljöproffs

shutterstock_409074607
FOTO: Shutterstock

2016 varmast för tredje året i rad

2016 var det varmaste året sedan 1880. Det är första gången i modern tid som värmerekordet slås tre år i rad.

 • Annons 1

2016 var den globala medeltemperaturen 1,1 grader varmare än under förindustriell tid. Siffrorna bekräftas av flera forskningsinstitut, bland annat Nasa och Noaa.

Enligt brittiska The Guardian har jordens medeltemperatur inte varit så här hög på 115 000 år.

– Den globala temperaturökningen kan bara förklaras av mänsklig aktivitet, säger Michael Mann, klimatprofessor vid Pennsylvania State University, till The Guadian.

Mest tydlig är uppvärmningen av klimatet i Arktis, skriver New York Times.

Taggar:

Kommentarer

4 reaktioner till “2016 varmast för tredje året i rad”

 1. Paula skriver:

  Vilka är dina källor botwid? Googlade lite snabbt och hittade inget som stöder det du skriver, men vill gärna lära mig mer om detta!

 2. botwid skriver:

  The Guardian har fel, dels var medeltemperaturen 1938 högre än 2016, dels var temperaturen lika hög under åren 1100 – 1400. Det verkas som om Trump har rätt om sin åsikt om modern journalistik!

  1. Paula skriver:

   Hej botwid! Vad har du för källor? Jag googlade lite snabbt och hittade inget som stöder det du skriver men vill gärna lära mig mer!

  2. Catrin Offerman skriver:

   Skicka oss gärna källor på detta, jag har inte sett denna fakta någonstans. Däremot källor som pekar på exakt de resultat vi skriver om i artikeln.

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

 • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.