Vulkanutbrott ger långvariga effekter på klimatet

Forskning Kraftiga vulkanutbrott har stor inverkan på det globala klimatet under flera decennier. Det visar en ny studie från Stockholms universitet.

Vulkanutbrott ger långvariga effekter på klimatet
Shutterstock

Tidigare forskning har fokuserat på de kortsiktiga effekterna av vulkanutbrott, eftersom den tid vulkaniska partiklar stannar i luften efter kraftiga utbrott är ungefär två–tre år. De flesta studier har också fokuserat på tropiska utbrott, eftersom man tidigare trott att vulkanutbrott vid höga breddgrader enbart haft lokala effekter.

– Vår studie visar, för första gången, att kraftiga vulkanutbrott på höga latituder har stor inverkan på det globala klimatsystemet under flera decennier, säger Francesco Pausata, postdoktor vid Meteorologiska institutionen, Stockholms universitet.

Kraftiga vulkanutbrott på sommaren vid höga breddgrader på norra halvklotet orsakar stark avkylning på halva jordklotet. Det kan leda till en förändring i atmosfären och havets cirkulationsmönster i Stilla havet under de första åtta–nio månaderna. Den förändrade atmosfärscirkulationen försvagar passadvindarna över västra och mellersta Stilla havet och leder till ett mönster som liknar det kaotiska väderfenomenet El Niño.

I den klimatmodell som används vid Meteorologiska institutionen vid Stockholms universitet leder vulkanutbrott vid höga breddgrader också till en förstärkning av havscirkulationen över Atlanten under de första 25 åren efter utbrottet, följt av en försvagning som varar minst 35 år.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.