Verktyg för klimatsmart menyplanering

Klimat Offentliga storkök och restauranger är i behov av att kunna göra klimatmässigt medvetna val. Nu startar ett projekt för att beräkna och följa upp matens klimatpåverkan.

Det finns ett stort behov av it-stöd som gör det lättare för offentliga storkök att göra klimatanpassade val när man planerar menyerna för skolbarn eller patienter. Västra Götalandsregionen och Institutet för Livsmedel och Bioteknik, SIK, har nu startat ett projekt för att kunna beräkna och följa upp matens klimatpåverkan. Kommuner och landsting från hela landet medverkar liksom utvecklarna av måltidsplaneringsverktygen Aivo, Foodit och Mashie.

– Eftersom maten står för 25 procent av den totala konsumtionsdrivna klimatpåverkan i Sverige, är det ett viktigt verktyg för att underlätta klimatsmarta val i kök och restauranger, menar Sören Kviberg, ordförande i Västra Götalandsregionens miljönämnd. Och att integrera klimatberäkningar i datorstöd som redan används är enkelt och effektivt.

Projektet är konkurrensneutralt och alla berörda företag har bjudits in att medverka.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter