Trots att 96 procent av alla kommuner utgår ifrån att de kommer att påverkas av klimatförändringarna arbetar var femte inte med klimatanpassning idag. Det visar en kartläggning från IVL Svenska Miljöinstitutet och Svensk Försäkring.
Kartläggningen visar att det är stor variation i hur långt Sveriges kommuner har kommit i sitt klimatanpassningsarbete. Stora kommuner har överlag kommit längre jämfört med små och medelstora kommuner. Kustkommuner har också i högre utsträckning etablerat sitt klimatanpassningsarbete jämfört med inlandskommuner.
– Under 2014 uppskattades de naturrelaterade skadorna kosta 1,6 miljarder kronor. Det är bara en bråkdel av den kostnad Sverige står inför om vi inte rustar för ett extremare väder. Alla kommuner måste medverka till att minska samhällets sårbarhet och risker för klimatrelaterade skador, säger Staffan Moberg på Svensk Försäkring.

Kommuner med högst poäng i rankningen. Maxpoäng är 33 poäng.
Kristianstad har fått högst poäng bland de stora kommunerna, följt av Botkyrka samt Göteborg och Växjö. Leksand har fått högst poäng bland de mellanstora kommunerna följt av Lomma, Trelleborg och Danderyd. Av de små kommunerna har Aneby presterat bäst.
Här hittar du rapporten