Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Trendspaning: Flygande hållbarhetsinnovationer i Silicon Valley

Innovation Möt entreprenören Katharina Paoli, grundare till A Win Win World, som berättar om de hetaste trenderna inom hållbarhet i innovationsmeckat Silicon Valley.

Trendspaning: Flygande hållbarhetsinnovationer i Silicon Valley
Martin Stenmark

Vilka är de hetaste trenderna kopplat till hållbarhet i Silicon Valley? 

– Det finns massor. Kopplat till hållbarhet skulle jag säga att vi ser en kombination av solenergi, smarta sensorer, autonomous vehicles, artificiell intelligens, virtual reality, robotics och drönare. Tre väldigt heta trender är självkörande fordon, att allt är uppkopplat och innovationer kring solenergi. De företag som arbetar med solenergi i dag är framgångsrika på att koppla det till framtidens tekniska lösningar. I takt med att produktionskostnaden går ner ökar investeringarna och det görs i dag många investeringar i bland annat Afrika och Sydamerika. Man bygger för att ha en energiförsörjning som är förnyelsebar. Framtidens nya förarlösa flygande Ubertaxis och hyperloops är två exempel som är tänkta att drivas av solenergi. Alla innovationstekniker integreras i varandra, säger Katharina Paoli till Miljö & Utveckling.

Vilka innovationer kommer nå Sverige först?

– Uppkopplingstrenden är vi mitt i redan. Men i framtiden kommer vi se att det utökas. Beteendedesign kommer vara en naturlig del av vardagen. När man också kopplar ihop alla dessa innovationer blir det extra intressant. Om man exempelvis kombinerar AI (Artificiell Intelligens) med smarta sensorer, solenergi och beteendedesign – då blir det riktigt spännande. Jag tror även att självkörande transporter kommer bli verklighet i Sverige, men att det kommer gå snabbare i Kalifornien.

– Det har pratats ganska länge om att både Airbus och Uber ska ha flygande bilar. Detta blir troligen verklighet inom fem år. Planen är att det ska finnas flygande Uber-taxis som inte kostar mer än vanliga taxis år 2020 i några städer i världen. Dessa kommer flygas på förnyelsebar energi. 

Finns det någon innovation som utmärker sig i Silicon Valley?

– Elon Musk, grundaren av Tesla, SpaceX, Gigafactory samt Solar City och som också utvecklar Hyperloop, är fortfarande på allas läppar varje vecka. Han har många innovationer i rullning samtidigt. Enligt svenska beräkningar ska det med en hyperloop ta 20 minuter från Göteborg till Stockholm och 28 minuter från Stockholm till Helsingfors.

– Det händer även väldigt mycket inom jordbrukssektorn. Man skapar ny teknik för ett mer hållbart jordbruk med hjälp av AI och robotar. Genom detta menar forskare att den mänskliga arbetskraftens värde i jordbruket kommer värdesättas högre och att man med hjälp av robotar ska kunna säkerställa mer resurseffektivitet i arbetet. Ett exempel är att koppla ihop ny teknik som robotar och sensorer för att mäta var man behöver sätta in mer kraft, istället för att man manuellt går och tittar på alla delar av fälten, så kan man effektivisera arbetet och få robotar och människa att jobba tillsammans. 

Varför kommer beteendedesign vara en solklar del i framtidens hållbarhetsarbete?

– Det måste var slut på snack och mer fokus på mätbara resultat. Det räcker inte enbart med att förlita sig på teknikinnovationer och att politikerna ska göra sitt. Vi måste jobba på alla delar samtidigt. Och även goda teknikinnovationer och policys kan må bra av att designas utifrån vad som faktiskt styr våra beteenden. Vi kan inte räkna med att alla människor är rationella nog att förstå allvaret i klimatkrisen exempelvis.

– De allra flesta behöver lite god guidning och en vänlig knuff på vägen. Därför kan vi ta beteendevetenskapen till hjälp som ett verktyg att för designa världen så att det blir lätt att göra rätt. Företag i Silicon Valley har förstått detta. Och de förstår även att det ger en ökad ROI (Return on investment) i både hållbarhetsarbetet och affärsmässigt. Richard Thalers Nobelpris bekräftar detta på ett fint sätt – i kombination med innovationer, policy och andra incitament såklart.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.