Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Stockholm får stora inomhusodlingar i stadsmiljö

Hållbar utveckling Plantagon CityFarm är ett nytt koncept för att använda lokaler under jord till resurseffektiv och hållbar matproduktion i städer. Nu är målet är bygga 10 anläggningar för inomhusodling i Stockholmsområdet.

Stockholm får stora inomhusodlingar i stadsmiljö
Pixabay.com

– Vi minskar kostnader och miljöbelastning genom att eliminera transporter och leverera direkt till konsumenter och butiker i Stockholm. Vår första produktionsenhet i DN-huset är redan fullt finansierad och under uppstart, så nu siktar vi på att expandera i Stockholmsområdet, säger Owe Pettersson, vd för Plantagon International.

Den första odlingsanläggningen är på 700 kvadratmeter och ligger under DN-skrapan på Kungsholmen i Stockholm. Anläggningen, som är inrymd i ett tidigare tidningsarkiv som anpassats för industriell inomhusodling, beräknas sättas i produktion i februari 2018.

I full drift beräknas anläggningen producera över 30 ton bladgrönsaker årligen, motsvarande mer än 1,1 miljoner påsar basilika eller över 420 000 huvuden pak choi. 70 procent av odlingen kommer vara bladkryddor och 30 procent näringsrika grönsaker, som olika kål- och salladssorter. Samarbetspartners i projektet är bland annat Samhall, ICA Maxi Lindhagen och Fabege.

År 2020 ska tio anläggningar finnas

– Vi siktar på att skriva lokalkontrakt på anläggning nummer två och tre i mars 2018 för att starta upp dessa under december 2018. Därefter fortsätter vi med anläggning fyra och fem. Målet är att vi till 2020 har tio anläggningar igång i Stockholm, säger Owe Pettersson.

Plantagons teknik för industriell inomhusodling och stadsodling är ett svar på behovet av nya lösningar för hållbar matproduktion som kan förse världens städers växande befolkning med mat och samtidigt maximera användandet av de ytor som finns.

70 procent av energin kan återanvändas

Odlingen sker i en kontrollerad miljö utan kemiska bekämpningsmedel och även utan jord (som i traditionell odling ofta importeras från Tyskland eller Finland). Plantagons odlingssystem sparar 99 procent av vattenförbrukningen jämfört med traditionell odling och koldioxidutsläppen minskas till nära noll.

70 procent av den använda energin återanvänds i form av överskottsvärme från odlingslamporna för att värma upp kontoren i DN-skrapan. Genom att spara och återanvända resurser sänks produktionskostnaden betydligt.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.