Invasiva främmande arter är organismer som genom mänsklig påverkan har förflyttats till nya miljöer, där de sprider sig snabbt och orsakar skador på ekosystem, infrastruktur och människors hälsa, vilket leder till betydande kostnader. Dessa arter utgör ett av de största hoten mot biologisk mångfald både globalt och i Sverige, och deras antal ökar stadigt varje år.
I augusti 2022 adderades tre nya arter till EU:s lista, och nu, två år senare, har de förbjudits.
Förbudet gäller för den invasiva dammväxten musselblomma (Pistia stratiotes), afrikansk klogroda (Xenopus laevis) och fisken mummichog (Fundulus heteroclitus). Sedan den 2 augusti 2024 är det inte längre tillåtet att sälja, byta, odla, föda upp eller transportera dessa arter. Det är dessutom förbjudet att släppa ut eller sprida dem i naturen.
Enligt Naturvårdsverket finns ingen av dessa arter ännu i svensk natur. Musselblomma är populär i akvarier och trädgårdsdammar och kan köpas i handeln. Afrikansk klogroda används både som försöksdjur inom forskning och som husdjur.
– Om du har musselblomma i din damm eller i ditt akvarium måste du i och med förbudet ta bort den. Enklast är att slänga växten i hushållssoporna eller i en sluten kompost, säger Lina Tomasson, nationell samordnare för invasiva främmande arter på Havs- och vattenmyndigheten, i en kommentar.
Om du hade en afrikansk klogroda i ditt akvarium innan EU:s förbud trädde i kraft, får du behålla djuret tills det dör.
– Du måste dock vara säker på att grodan inte kan föröka sig eller rymma, säger Henrik Lange, samordnare för invasiva främmande arter på Naturvårdsverket.