nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Under året har Lidl lanserat flera nya ekologiska produkter och ökade under 2017 sin ekoförsäljning med 30 procent i jämförelse med 2016. FOTO: Shutterstock

Svårt för näringslivet att få bidrag till miljöprojekt

Trots att allt fler fonder välkomnar ansökningar från näringslivet är det svårt för företag att få del av fondernas pengar.
– Ansökningar från vinstdrivande verksamheter ifrågasätts mer än de projekt som kommer från offentlig sektor, säger Charlotte Hauksson, konsult på WSP.

  • Annons 1

Under ganska många år har fonder som delar ut pengar till hållbarhetsprojekt framförallt varit öppna för offentlig sektor. Numera finns det stora möjligheter även för näringslivet att söka både nationella och europeiska medel. Men trots det är det svårt för företagen att få loss några pengar.

Många bidragsgivare är extremt försiktiga med att ge pengar till vinstdrivande verksamheter. Ansökningar från företag ifrågasätts på ett helt annat sätt än de som har en avsändare från offentlig sektor.

Charlotte Hauksson, WSP

– Jag kan bli beklämd. Man vill gärna ha ansökningar från näringslivet, men när de väl kommer in är det så svårt för företagen att få något utfall. Jag tycker att det är stelbent, säger Charlotte Hauksson, på WSP Sverige och som har arbetat med projektledning av ansökningar för extern finansiering i 20 års tid.

 

Mycket administration

I många fall är bidraget från en fondgivare en mycket liten del för att testa nya koncept och lösningar. För att det fortfarande ska vara intressant för bolagen att söka medel får det därför inte bli administrativt tung, vilket ofta är fallet idag. 

Ett företag som ska bygga en helt ny stadsdel med 400 lägenheter kanske har lyckats få loss pengar för att använda ett nytt energisystem som är tre gånger vassare än det man har tänkt använda från början. Idag är det inte osannolikt att bidraget orsakar tre gånger så stor administrativ börda för projektledaren som hela resten av bygget.

–  Jag tycker att det finns en misstänksamhet om att bolag tjänar enorma pengar på  bidragsprojekt. Även om det finns ett fåtal som kan ha gjort det så tror jag att 90 procent av de som orkar söka och administrera bidragsprojekt också är seriösa och ärliga i sin bidrags rapportering, säger Charlotte Hauksson.

Hon vill se en ny inställning till näringslivet bland de offentliga myndigheter som delar ut pengar till miljö- och klimatrelaterade projekt. Företagens innovationskraft behövs för att driva Sverige framåt.

– Tjänstemän som hanterar fondpengarna frågar ibland hur de ska göra för att få fler ansökningar från företag. Det som behövs är en enklare hantering. Då kommer man att skapa ett förtroende hos näringslivet, konstaterar Charlotte Hauksson.

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.