Sverige med i ”värstingligan”

Klimat Sverige finns med bland de 10 länder i världen som har störst ekologiskt fotavtryck. I värstingligan hittas också Saudiarabien, Belgien, Singapore och USA.

Den fortsatta trenden med stigande konsumtion sätter en ohållbar press på jordens naturresurser enligt den senaste utgåvan av Living Planet report. Rapporten ger en bild av planetens tillstånd, trycket på naturresurserna, förändringar i den biologiska mångfalden och i ekosystemen – samt vad detta betyder för mänskligheten.

Bakom Living Planet report som presenteras vartannat år, står Världsnaturfonden, Zoological Society of London och nätverket Global Footprint Network.

– Människans anspråk är nu mer än 50 procent större än naturens förmåga att förnya resurserna. Vi skulle behöva 1,5 jordklot för att producera de resurser som går åt för att underhålla vårt nuvarande ekologiska fotavtryck, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden.

Sverige klättrar från en 13:e plats till en 10:e i värstingligan och har nu med ett produktionstryck på 3,7 jordklot per person och år det 10:e största genomsnittliga ekologiska fotavtrycket i världen. De förbättringar som gjorts i den svenska energimixen äts upp av en ökad varukonsumtion och import från länder där varorna ofta produceras med hjälp av kolkraft. Svenskarna har dessutom en energikrävande fordonspark och äter mycket kött.

Här kan du läsa mer

 

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste