Statoil bäst på hållbarhet av oljeföretagen

För tredje året i rad utsågs Statoilkoncernen till världens bästa olje- och gasföretag av Dow Jones Sustainability World Index för att Statoil tydligt integrerar uthållighet i strategi och värdeskapande, uppger Statoil.

Koncernen har som mål att till år 2010 minska de årliga koldioxidutsläppen med 1,5 miljoner ton jämfört med 1990 års utsläpp. Statoil konstaterar att man är på god väg genom över 100 olika åtgärder, från utvinning till slutanvändning. Företaget lyfter fram några av åtgärderna:

» Energieffektivitet – bästa möjliga teknik gör att Statoil använder mindre än hälften så mycket energi per ton som konkurrenterna för att producera olja och gas.

» Utsläppen av växthusgaser ligger på en tredjedel av snittet för oljeindustrin.

» Statoil är världsledande i koldioxiddeponering och lagring. Koncernen arbetar just nu med fem storskaliga deponeringsprojekt.

» Statoils 95-oktaniga bensin och diesel innehåller upp till 5 procent biokomponenter. Koncernen vill få med de svenska politikerna på en 10-procentig bioinblandning. Statoil vill också introducera den svavelfria europadieseln.

» Statoil äger också, tillsammans med Volvo, Powercell – ett svenskt företag som ska utveckla och kommersialisera vätgas- och bränslecellsteknologi.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.