”Crime proofing” – kommunernas nya vapen mot välfärdsbrott

Antikorruption En svensk modell för så kallad "crime proofing" har börjat användas av svenska kommuner och regioner för att stävja välfärdsbrott. Brottsförebyggandet rådet, BRÅ, är hoppfulla inför utvecklingen.

”Crime proofing” –  kommunernas nya vapen mot välfärdsbrott
Foto: Adobe Stock

Crime proofing är en analysmodell som går ut på att riskanalysera regelverk eller andra system som styr till exempel stundande beslut, tillstånd, avtal eller utbetalningar. Metoden Crime proofing är i sig inte ny. Den utvecklades av italienska maffiaforskare för drygt 15 år sedan och har bland annat använts till att säkra ny EU-lagstiftning, så att den inte kan missbrukas till fusk och oegentligheter. I Sverige börjades metoden användas i kommuner runtom i landet efter att BRÅ i fjol lanserade en svensk version av den.

– Välfärdsbrott är ett växande problem, men det saknas etablerade metoder för att förebygga denna typ av kriminalitet. Därför testade vi under förra året en den här för oss nya metoden, i samarbete med kommunerna Göteborg, Linköping, Sigtuna och Trollhättan, säger Lisa Pedersen, projektledare och utredare på BRÅ.

Motverkar felaktiga utbetalningar

Vilka brott är det då som kan förebyggas? Egentligen alla typer av bedrägeribrott som kan ske på myndighetsnivå. Frågorna i analysmodellen är till hjälp för att kunna identifiera och formulera relevanta brottsförebyggande åtgärder. Den svenska versionen av verktyget har utvecklats och anpassats av BRÅ i samarbete med flera statliga myndigheter, och syftar framförallt till att motverka felaktiga utbetalningar.

– Responsen har varit mycket positiv. Crime proofing har visat sig vara ett effektivt verktyg för att granska och säkra efterlevnad av regelverk, exempelvis inom föreningsbidrag, hemvårdsbidrag och personlig assistans. Den kan även appliceras på andra områden där risken för fusk och missbruk är stor, säger Lisa Pedersen.

Uppmuntrar användning

BRÅ arbetar för närvarande löpande med kommunerna och ger ett praktiknära stöd, samtidigt som kommunerna får utrymme att lära av varandras Crime proofing-resor. Fler kommuner än de första fyra har nu uttryckt intresse. Lise Pedersen hoppas och tror att modellen kan utvecklas till att användas på flera olika typer av välfärdsutbetalningar.

– Om man vill starta ett arbete med Crime proofing rekommenderar vi att man bildar en arbetsgrupp med blandade kompetenser från sin organisation. På Brås webbplats finns detaljerade instruktioner och material som guidar genom processen och erbjuder praktiska tips, avslutar hon.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.