Scania testar Nestes nya biodiesel

Scania samarbetar med Neste i Finland vid utprovningen av det nya biobaserade dieselbränslet NExBTL. NExBTL tillverkas i en fabrik i södra Finland, den bibehåller dieselns höga verkningsgrad, men minskar kväveoxidutsläppen med nästan 20 procent och partiklar med nästan 30 procent jämfört med vanlig diesel, uppger Scania. Utsläppen av fossil koldoxid minskar med upp till 80 procent.

Det nya bränslet ska nu testas i storskaliga bränsleförsök i Stockholm och Helsingfors. Nestes bränsle ska genomgå miljö- och driftprov från i höst fram till slutet av 2010. Proven omfattar både övervakning av avgasutsläpp och av motorns kondition vid olika inblandning av bränslet i standarddiesel. Försöken kommer att göras med distributionsbilar och skärgårdsfärjor i Stockholmsregionen och stadsbussar i Helsingfors.

Sex Scania-stadsbussar ingår i försöken, fyra av dem ska köras på 100 procent NExBTL och två på vanlig diesel. Projektet omfattar också test med olika blandningar i cirka 100 fordon som kör för Posten Logistik och två, tre färjor som drivs av Waxholmsbolaget.

Neste Oil Corporation raffinerar och marknadsför avancerade transportbränslen. Nestes strategi är att växa inom raffinaderi- och biodieselverksamheterna.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.