Rockström: ”Vi behöver en ny välfärdsberättelse”

Almedalen Att arbeta med miljö- och klimatfrågorna är grunden för att överhuvudtaget kunna föra samtal om välfärd. Det menar Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholm Resilience Center, som på ett seminarium i Almedalen uppmanade folk att ändra tankesätt.

– Vi behöver en ny välfärdsberättelse, konstaterar Johan Rockström under Almedalens rubrik Välfärd inom planetens gränser.

Han pekar på miljöminister Lena Ek som står bredvid och säger att hon är Sveriges viktigaste minister. För utan miljö- och klimatfrågan på agendan går det överhuvudtaget inte att prata om välfärd, hävdar Rockström och beskriver bland annat ett Singapore som skrivit ned sin BNP på grund av skogsbränder, ett USA som gjort detsamma efter extrem torka i Texas samt den arabiska våren som i grunden vilar på resursfrågan.

– Det går inte att hitta någon social konflikt som inte grundar sig på resursbrist. Ekosystemtjänster är den största subventionen till världens ekonomi, säger han.

Johan Rockström önskar att finansminister Anders Borg skulle se naturens tjänster som det kapital det faktiskt är och att inse att Sverige och hela vårt lands industrier är beroende av en frodande regnskog och ett starkt Arktis.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.