Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Näringslivet önskar sig fler goda exempel

Almedalen Fler goda exempel, samarbeten och öppna mötesplatser. Det är näringslivets önskningar för att lyckas bättre med sitt miljöarbete.

På Almedalsseminariet Hur lyckas vi tillsammans? anordnat av Human Quest Initiative var syftet att ta reda på vad som krävs för att näringslivet och forskningsfronten ska mötas och skapa bättre förutsättningar för miljöarbetet. Hans Enocson, vd GE Nordic, menar att en förändring redan har tagit fart från näringslivets sida. De har själva börjat samarbeta med andra företag i miljöfrågan och de skyr inte längre miljöorganisationer, utan ser dem som en hjälpande hand.

– En annan aspekt som är viktig är open innovation, att ta hjälp av webb, kunder och forskning för att hitta nya teknologier och hjälpa dem ut på marknaden. Men också att visa upp att det går att göra stora miljöbesparingar och samtidigt spara pengar, säger Hans Enocson.

Även Jan-Eric Sundgren, senior vd-rådgivare på Volvo Group, lyfter fram den ekonomiska aspekten av miljöarbetet, något han säger att de själva fått se efter att ha investerat i vindkraft och passivhusteknik på en ny fabrik i Bryssel.

– Att skriva av investeringen tog endast 18 månader.

Och precis som Hans Enocson tror han på fler samarbeten och fler öppna mötesplatser där forskning och näringsliv möts.

För att få fler inom näringslivet att aktivt arbeta med miljöfrågorna tror han att det krävs att man visar upp och sprider goda exempel och att man satsar på kommunikation och forskning.

– Vi behöver bli betydligt mycket bättre på att kommunicera både problem och möjligheter. Vi behöver också våga satsa på radikal forskning som kan komma till användning i form av innovationer och lösningar. Här kan Sverige göra mer.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.