Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Nya miljoner förverkligar drömmen om el-motorvägen

Elbilar NCC och Elways får 5,2 miljoner av Energimyndigheten för mer forskning kring utvecklingen av el i vägbanan som laddar elbilar medan de kör.

Nya miljoner förverkligar drömmen om el-motorvägen
Johan A Lundberg

Sedan 2009 utvecklar Elways en elektrifierad bilväg med en spänningsförande balk i vägbanan med stöd av Energimyndigheten. 2011 inleddes samarbetet med NCC som byggde en testväg vid Arlanda. Två års tester visar att skenan förser elbilar effektivt med el, även med vatten, snö, is, grus på vägen.

Idén med en elskena i vägbanan är att den driver och laddar elbilar under resan. Elöverföringen sker med kontakter, som järnväg och spårväg, men nere i bilvägen. Enligt NCC och Elways skulle det räcka långt att elektrifiera de stora motorvägarna, det vill säga 2 – 4 procent av vägnätet. Kortare resor mellan dessa vägar klaras med batteridrift.

Anslaget på 5,2 miljoner kronor ska användas till att utveckla metoder för storskalig tillverkning av elskenor och att anlägga och förankra dessa i vägbanan på ett effektivt och stabilt sätt.

– Innan 2016 räknar vi med att elskenan kan testas på ett par allmänna vägar i landet, bland annat i Borlänge, säger Gunnar Asplund, uppfinnare på Elways.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.