Näringslivet tror på globalt klimatavtal

Juridik & Politik På måndag samlas världens klimatförhandlare i Paris för att enas om ett nytt klimatavtal.
– Jag tror att det blir ett avtal. Vi gör allt för att stödja den processen”, säger Carola Lemne, vd på Svenskt Näringsliv.

Näringslivet tror på globalt klimatavtal
Shutterstock

Under de kommande två veckorna pågår det tjugoförsta partsmötet under FN:s klimatkonvention. Det finns ett starkt engagemang från det europeiska näringslivet för att förhandlingarna ska bli framgångsrika.

– Jag tror att det blir ett avtal – jag tycker att det ser relativt hoppfullt ut – men jag tror tyvärr inte att vi når ett globalt pris på koldioxid. Det är verkligen synd, för jag tror att det skulle att vara en otroligt effektiv mekanism – så där får vi fortsätta att kämpa, säger Carola Lemne.

Även det tyska näringslivet vill ha ett globalt klimatavtal.

– Ett världsomfattande, robust klimatavtal från FN:s klimatmöte i Paris kommer att övertyga industrins ledare att investera i grön teknik och bidra till kampen mot klimatförändringen, säger Dr. Reinhold Festge, ordförande för den stora tyska industriorganisationen, VDMA, som företräder mer än 3100 små och medelstora företag som producerar maskiner för tillverkarna.

Den Europeiska investeringsbanken, EIB, är världens största långivare för klimatrelaterade investeringar. Vad EIB gör för att hjälpa till med finansiering kommer att spela en viktig roll i förhandlingarna, särskilt för utvecklingsländerna.

– Vid samtalen i Lima före klimatmötet, meddelade EIB:s ordförande, Werner Hoyer, att EIB ska öka utlåningen till de utvecklingsländer som är mest sårbara för klimatförändringar. Vi räknar med att EIB ska låna ut 100.000.000.000 dollar för klimatinvesteringar under de kommande fem åren, säger Jonathan Taylor, vice ordförande i EIB och ansvarig för miljö- och klimatpolitik, till Euractiv.com

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.