Moderaterna sämst i SNFs valgenomgång

I Svenska Naturskyddsföreningens analys av partiernas miljöpolitik de senaste fyra åren står inte Moderaterna högt i kurs. Däremot ger de tummen upp för Centern. Även Socialdemokraterna får bra betyg. De har till och med visat bättre resultat än vad de lovade inför förra valet.

För att undersöka hur partierna prioriterat miljöområdet under den senaste valperioden har Svenska Naturskyddsföreningen gått igenom motioner, riksdagstal och partiledardebatter, de har tittat på ledarskapet och på hur framträdande plats miljöområdet får på partiernas hemsida.

I undersökningen får Moderaterna mycket låga poäng. De har varit restriktiva när det gäller att lyfta miljöfrågan och när de gjort det har det varit på ett defensivt sätt. Generellt är miljö ingen fråga som Fredrik Reinfeldt valt att lyfta fram varken under sina tal eller i debattartiklar. Även Kristdemokraterna och Folkpartiet får låga betyg.

– Vi har sett en förskjutning där Kristdemokraterna och Folkpartiet rör sig mot Moderaterna. De var bättre på miljöfrågor för några år sedan, konstaterar Svante Axelsson, generalsekreterare för Svenska Naturskyddsföreningen.

Även Vänsterpartiet har förlorat i styrka och Lars Ohly har varit ganska tyst och passiv även om han kommit igång på slutet och börjat prata allt mer om energiomställning.

Centern bra

Däremot får Centern bra betyg. De är det absolut grönaste partiet på den borgerliga flanken, enligt genomgången. De har kommit med ett antal förslag på miljöområdet, har skrivit ett miljöpolitiskt program och Maud Olofsson lyfter regelbundet miljöfrågan, även om hon gör det i vida ordalag. Även Socialdemokraterna har lyckats bättre än vad de lovade vid förra valet, energiomställningen har börjat snurra och fått igång en stark utveckling när det gäller förnybara bränslen.

– Socialdemokraterna är egentligen ganska grå, men de har tvingats bli grönare i mötet med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. De har också en partiledare som tycks vara driven av miljöfrågorna och det har stor betydelse, säger Svante Axelsson.

Generellt är slutsatsen att de borgerliga företrädarna tappat kraft och engagemang i miljöfrågan.

– Det är olyckligt för vi tror inte att det stämmer bland deras medlemmar och sympatisörer, framhåller Svante Axelsson.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.