
Länsstyrelserna har ansvar för att minska sårbarheten i samhället och ska bland annat kunna ta över det operativa ansvaret för den kommunala räddningstjänsten vid större händelser. De ska även verka för att olika aktörer i länet har en god krisberedskap vid händelser som exempelvis naturkatastrofer, epedimier eller störningar i teknisk infrastruktur.
Men det finns en hel del förbättringar att göra, enligt en granskning från Riksrevisionen. Alla länsstyrelser tar fram risk- och sårbarhetsanalyser, men granskningen visar att användningen ibland är begränsad. Analyserna ser också olika ut i olika län, vilket försvårar arbetet med att ta fram nationella riskbilder och övergripande bedömningar av samhällets krisberedskap. Dessutom finns det brister i kvaliteten när det gäller uppföljning av kommunernas krisberedskap.
– Arbetet med krisberedskapen behöver bli effektivare, bland annat bör länsstyrelserna genomföra krishanteringsövningar i större omfattning. Risken är annars att en kris blir värre än vad den hade behövt bli, säger riksrevisor Margareta Åberg.