nr-logo

Hållbarhet i praktiken

IPCC-rapport: Bekräftar tidigare varningar

Brist på mat och vatten, översvämningar, skogsdöd och fara för artlivet både på land och i hav. Rapporten från FN:s klimatpanel IPCC som presenterades i Japan i natt varnar för stora konsekvenser av klimatförändringarna.

  • Annons 1

Detta är den tredje i en serie av fyra rapporter som utarbetats av världens ledande klimatforskare och nationella myndigheter i FN:s klimatpanel IPCC. Den första kom för sju år sedan och resultaten i denna rapport bekräftar de risker som den första rapporten varnade för.

Lennart Olsson, professor vid Lunds universitet och en av huvudförfattarna till IPCC:s nya klimatrapport, poängterar att klimatförändringarna bör hanteras som en accelererande risk som måste genomsyra politik och samhällsliv på alla nivåer.

– Rapporten konstaterar att vi redan känner av effekter av ett förändrat klimat över hela världen. Det handlar om ekologiska förändringar, till exempel skador på korallrev, smältande glaciärer med konsekvenser för vattenresurser nedströms, skogsdöd och skogsbränder med luftföroreningar som en allvarlig hälsorisk, värmeböljor med ökande dödstal och ohälsa samt minskade skördar främst i tropiska områden, säger Lennart Olsson.

Hur stora effekterna av klimatförändringarna blir beror på hur mycket jordens medeltemperatur ökar. Den 13 april kommer ännu en delrapport som visar åtgärder för hur utsläppen kan minskas.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.