Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

IPCC-rapport: Bekräftar tidigare varningar

Forskning Brist på mat och vatten, översvämningar, skogsdöd och fara för artlivet både på land och i hav. Rapporten från FN:s klimatpanel IPCC som presenterades i Japan i natt varnar för stora konsekvenser av klimatförändringarna.

Detta är den tredje i en serie av fyra rapporter som utarbetats av världens ledande klimatforskare och nationella myndigheter i FN:s klimatpanel IPCC. Den första kom för sju år sedan och resultaten i denna rapport bekräftar de risker som den första rapporten varnade för.

Lennart Olsson, professor vid Lunds universitet och en av huvudförfattarna till IPCC:s nya klimatrapport, poängterar att klimatförändringarna bör hanteras som en accelererande risk som måste genomsyra politik och samhällsliv på alla nivåer.

– Rapporten konstaterar att vi redan känner av effekter av ett förändrat klimat över hela världen. Det handlar om ekologiska förändringar, till exempel skador på korallrev, smältande glaciärer med konsekvenser för vattenresurser nedströms, skogsdöd och skogsbränder med luftföroreningar som en allvarlig hälsorisk, värmeböljor med ökande dödstal och ohälsa samt minskade skördar främst i tropiska områden, säger Lennart Olsson.

Hur stora effekterna av klimatförändringarna blir beror på hur mycket jordens medeltemperatur ökar. Den 13 april kommer ännu en delrapport som visar åtgärder för hur utsläppen kan minskas.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.