Hyresgästerna som ökat sin matåtervinning till 82 procent

Avfall För att sporra sina hyresgäster till matåtervinning startade en hyresrättsförening i Göteborg ett nytt initiativ – ”Sortera matresten, sortera allt förresten”. I dag sorterar det vinnande laget, med 300 hushåll, 81,7 % av sitt matavfall.

Hyresgästerna som ökat sin matåtervinning till 82 procent
Poseidon

– Jag är superstolt över våra hyresgäster och de som jobbar ute i våra områden. Det är så svårt att motivera sig till matåtervinning när man bor i lägenhet. Man har inte samma ekonomiska incitament som den som bor i hus. Nu har flera av dem startat en ny god vana, bidrar till det nationella målet på 50 procent år 2020 och det ska de belönas för, säger Terese Svensson, kretsloppscontroller på Bostads Poseidon.

Bostadsbolag Poseidon startade tävlingen för att uppmuntra hyresgästerna att sortera sitt matavfall. Nu har tävlingen, som pågått ett halvår, nått sitt slut och under april ökade 52 av 74 lag sin utsortering.

Det vinnande laget Stampen, med drygt 300 hushåll, gick från 27,2 procent utsorterat i november 2017, till 81,7 procent i april. Hela Poseidon ökade sin utsortering från 19,4 procent till 26,8 procent på ett halvår.

Matåtervinning ger gemensamt pris

De lag som nått en ökning på 10 procentenheter sedan tävlingens start, kommer belönas med en prispeng som ska gå till en gemensam sak.

– Det vi vill är ju att starta en positiv vana. Det ska vara självklart att sortera. Och man ska veta varför. Vi har varit noga med återkopplingen och berättat hur långt bussar kan köra på resterna vi samlat in för respektive område. Men också puffat för att man inte ska slänga mat i onödan, säger Terese Svensson.

Läs mer om initiativet här.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.