Han vinner hållbarhetspriset Årets framtidsbyggare

Energi Vinnaren av priset har med sitt arbete bidragit till att leverantörer för stat och kommun tvingats förbättra energieffektiviteten i sina produkter.

Han vinner hållbarhetspriset Årets framtidsbyggare
Jens C Hilner

Ett av Sveriges största priser inom hållbar utveckling går i år till Hans Nilsson. Han belönas med 750 000 kr för sitt arbete med att skärpa kraven i tekniska upphandlingar.

Samtidigt belönas den internationella organisationen Eceee med 250 000 kr för mångårig opinionsbildning för att energieffektivisera byggnader. I kategorin Årets Talang får tio studenter dela på 200 000 kr för framstående masters-uppsatser.

Juryns motivering lyder:

”Hans Nilsson var ansvarig för det banbrytande svenska programmet för effektivare energianvändning vid Nutek på 1990-talet. Hans Nilsson ledde utveckling och genomförande av teknikupphandling för fragmenterade marknader som för kyl-frysskåp, värmepumpar, belysning, HF-don, energieffektiva småhus och fönster. Det innovativa och framgångsrika arbetet med teknikupphandlingar, inte minst med fokus på byggnader är det som främst motiverar erkännandet som Årets Innovatör”.

I år är det fjärde året som Årets Framtidsbyggare delas ut. Priset belönar personer som har haft, eller förväntas ha, en betydande roll för utvecklingen inom energieffektivt byggande.

Bakom priset står Stiftelsen för utveckling av energieffektivt byggande, som har donerat 12 miljoner kronor till Lunds universitet att dela ut under en 10-årsperiod.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.