Företag vill se bindande klimat- och energimål till 2030

Hållbar utveckling I ett gemensamt brev uppmanade igår tretton svenska företag regeringen att aktivt agera för tre bindande klimat- och energimål på EU-nivå.

Igår överlämnade tretton företag i Sverige ett brev till regeringen i vilket man uppmanade den svenska regeringen att ta ställning för ett nytt förnybarhetsmål och aktivt agera för tre bindande mål som gäller 1) utsläpp av växthusgaser, 2) förnybar energi, och 3) energieffektivisering. Bland företagen, som tillsammans har 14000 anställda i Sverige, märks Ikea, O2 och Polarbröd.

I morgon, den 22 januari presenterar EU-kommissionen ett första förslag till EU:s nya klimat- och energiramverk. Den 22 mars kommer sedan EU:s regeringschefer att ta ställning till vilka mål som ramverket ska omfatta.

– Signalerna från Bryssel är att EU-kommissionen endast planerar att föreslå ett mål för att minska växthusgaser. Minska utsläppen är avgörande men scenarier framtagna av EU-kommissionen visar att utsläppen inte kommer att minska utan en stor andel förnybar energi. Vi saknar Sveriges röst och uppmanar regeringen att tydligt agera för tre bindande mål, säger Linda Burenius Magnusson, VD på O2 Vindel.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.