Flygskatt ska minska klimatpåverkan

Flygtrafik Flygresor inom Europa kan bli 80 kronor dyrare. På onsdagen föreslog regeringens utredare att en skatt på kommersiella flygresor införs.

Flygskatt ska minska klimatpåverkan
Shutterstock

Utredaren Gabriella Loman har haft i uppdrag att analysera och lämna förslag på hur en skatt på flygresor kan utformas. Syftet med skatten ska vara att minska flygets klimatpåverkan.

Lomans modell innebär skattesatser på tre olika nivåer. Den lägsta på 80 kronor gäller för flygresor inom Europa. Mellannivån på 280 kronor ska läggas på resor till länder som ligger utanför Europa och den högsta skattesatsen på 430 kronor föreslås för resor som är längre än 6 000 kilometer från Arlanda flygplats.

Flygskatten är dock inte en tillräcklig åtgärd för att minska antalet flygresor, enligt utredningen. Däremot kan den dämpa den pågående ökningen.

Statens nettointäkter från den föreslagna skatten beräknas bli 1,75–1,78 miljarder kronor per år.

Den nya lagen ska enligt förslaget börja gälla den 1 januari 2018.

 

 

Fakta

Fakta: Upp till 430 kronor i skatt

1. 80 kronor för flyg till länder som ligger helt inom Europa

2. 280 kronor för flyg till länder som ligger helt eller delvis i en annan världsdel än Europa med ett avstånd om högst 6 000 kilometer från flygplatsen Stockholm/Arlanda

3. 430 kronor för flyg till länder som ligger i en annan världsdel än Europa med ett avstånd längre än 6 000 kilometer från flygplatsen Stockholm/Arlanda.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.