nr-logo

Hållbarhet i praktiken

hållbarhet
– Jag har turen att jobba i en bransch där kärnverksamheten är positiv för miljön, säger Anne Larilahti. FOTO: Telia Company

”Det är svårt att mäta hållbarhetsarbetet”

Miljö & Utveckling frågar några av Sveriges hållbarhetschefer om deras vardag på jobbet. Näst på tur är hållbarhetschefen på Telia Company, Anne Larilahti.

  • Annons 1

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Jag har alltid varit intresserad av och engagerad i globala utmaningar. Jag är övertygad om att företag har en viktig roll och ett ansvar i dessa frågor. Det känns därför bra att få arbeta med hållbarhet som en integrerad del av affären och se hur samspelet skapar värde och bidrar till både samhällsnytta och affärsnytta. Det är också en av de viktigaste bitarna för att uppnå FN:s hållbarhetsmål och det är väldigt spännande att få vara en del av det, säger Anne Larilahti.

Vilka är dina bästa verktyg i hållbarhetsarbetet?

– För mig är mina kollegor på Telia den viktigaste pådrivande kraften för ökad hållbarhet. Även kunniga människor på andra bolag. Det finns inte några gränser för människors uppfinningsförmåga. Om du samlar exempelvis ingenjörer, marknadsförare och beteendevetare så kan man göra underverk.

Vilka verktyg saknar du mest?

– Jag tycker att det är svårt att mäta och följa upp hållbarhetsarbetet, framför allt samhällsnyttan.

Vilka utmaningar står du inför just nu?

– Återigen att mäta och värdera hur hållbarhetsarbetet gör skillnad. Vi måste samarbeta mellan branscher och tillsammans med investerare och offentlig sektor för att utveckla sätt att mäta och åskådliggöra skapad nytta för alla våra intressenter. Då blir det lättare att belöna de företag som gör ett bra arbete.

När känner du att du verkligen åstadkommit något för miljön och klimatet?

– Jag har turen att jobba i en bransch där kärnverksamheten är positiv för miljön. Även om datatrafiken i våra nät ökar, så har vi lyckats hålla ned energiförbrukningen. Det sker ständigt riktigt intressanta saker inom sakernas internet (Internet of Things, IoT) som möjliggör användning av naturresurser på ett mer effektivt och miljövänligt sätt. Att använda tekniken till att koppla upp allt från byggnader och bilar till soptunnor och målningar skapar enorma möjligheter för våra kunder att minska sina växthusgasutsläpp.

Läs mer: ”Jag är barnsligt förtjust i GRI:s sektorstillägg”

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.