Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

”Det är svårt att mäta hållbarhetsarbetet”

På jobbet Miljö & Utveckling frågar några av Sveriges hållbarhetschefer om deras vardag på jobbet. Näst på tur är hållbarhetschefen på Telia Company, Anne Larilahti.

”Det är svårt att mäta hållbarhetsarbetet”
Telia Company

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Jag har alltid varit intresserad av och engagerad i globala utmaningar. Jag är övertygad om att företag har en viktig roll och ett ansvar i dessa frågor. Det känns därför bra att få arbeta med hållbarhet som en integrerad del av affären och se hur samspelet skapar värde och bidrar till både samhällsnytta och affärsnytta. Det är också en av de viktigaste bitarna för att uppnå FN:s hållbarhetsmål och det är väldigt spännande att få vara en del av det, säger Anne Larilahti.

Vilka är dina bästa verktyg i hållbarhetsarbetet?

– För mig är mina kollegor på Telia den viktigaste pådrivande kraften för ökad hållbarhet. Även kunniga människor på andra bolag. Det finns inte några gränser för människors uppfinningsförmåga. Om du samlar exempelvis ingenjörer, marknadsförare och beteendevetare så kan man göra underverk.

Vilka verktyg saknar du mest?

– Jag tycker att det är svårt att mäta och följa upp hållbarhetsarbetet, framför allt samhällsnyttan.

Vilka utmaningar står du inför just nu?

– Återigen att mäta och värdera hur hållbarhetsarbetet gör skillnad. Vi måste samarbeta mellan branscher och tillsammans med investerare och offentlig sektor för att utveckla sätt att mäta och åskådliggöra skapad nytta för alla våra intressenter. Då blir det lättare att belöna de företag som gör ett bra arbete.

När känner du att du verkligen åstadkommit något för miljön och klimatet?

– Jag har turen att jobba i en bransch där kärnverksamheten är positiv för miljön. Även om datatrafiken i våra nät ökar, så har vi lyckats hålla ned energiförbrukningen. Det sker ständigt riktigt intressanta saker inom sakernas internet (Internet of Things, IoT) som möjliggör användning av naturresurser på ett mer effektivt och miljövänligt sätt. Att använda tekniken till att koppla upp allt från byggnader och bilar till soptunnor och målningar skapar enorma möjligheter för våra kunder att minska sina växthusgasutsläpp.

Läs mer: ”Jag är barnsligt förtjust i GRI:s sektorstillägg”

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.