nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Jo Tyndall från Nya Zeeland är en av de personer som nu ska leda arbetet med att ro klimatavtalet i hamn. FOTO: Flickr

De leder arbetet med att genomföra klimatavtalet

I Bonn har det första formella förhandlingsmötet efter klimatmötet i Paris nu avslutats. Nu ska avtalet genomföras och fyllas med innehåll. Två nya ordföranden leder arbetet.

  • Annons 1

En viktig del i klimatavtalet är att hitta formerna för en global översyn som ger en bild av var arbetet med att minska utsläppen ligger till i förhållande till hur de globala utsläppen utvecklas. Tanken är att man nu ska skapa ett rapporteringssystem, ett så kallat ”transparensramverk” som nu ska utvecklas i detalj och där data sedan ska redovisas öppet.

 Parisavtalet bygger på att alla länder lovat att skruva upp sina klimatambitioner. När nu detta ska genomföras behövs ett bra mätverktyg på vad länderna faktiskt åstadkommer. Två nya ordföranden ska leda arbetet med att genomföra klimatavtalet. Det är Sarah Baashan från Saudiarabien och Jo Tyndall från Nya Zeeland.

Sarah Baashan är rådgivare till olje- och petroleum-ministeriet i Saudiarabien och har tidigare arbetet för OPEC. Jo Tyndall är klimatambassadör på handelsministeriet i Nya Zeeland.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Sverige kan bli det klimatmässiga föredöme som omvärlden behöver”

Mattias Goldmann om 73-punktsöverenskommelsen:

Förutsättningarna för att nå klimatmålen till år 2030 förbättras kraftigt med 73-punktsöverenskommelsen mellan socialdemokraterna, centerpartiet, liberalerna och miljöpartiet. Men de viktigaste punkterna behöver konkretiseras och utformas så att de ger maximal klimatnytta, skriver Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.