Därför stäms oljejätten för bristande klimatarbete

Juridik En grupp investerare, inklusive Tredje AP-fonden och Danske Bank, stämmer nu flera ledande befattningshavare hos oljebolaget Shell på grund av bristande klimatstrategi.

Därför stäms oljejätten för bristande klimatarbete
Foto: Adobe Stock

Flera styrelseledamöter på Shell stäms nu personligen av ett investerarkollektiv för företagets utsläppsmål och klimatrisksyn. Investerarna hävdar att företaget inte är förberedd på en framtid utan fossila bränslen, vilket innebär en finansiell risk för dess ägare.

Det är miljöadvokatbyrån Clientearth som under torsdagen lät meddela att de har lämnat in en stämningsansökan mot elva Shell-ledamöter vid en engelsk domstol. Syftet med stämningen är att få Shell att lägga upp en mer ambitiös och sammanhållen klimatstrategi.

Clientearth har endast ett symboliskt aktieinnehav i Shell men har fått stöd från flera av Shells andra aktieägare i sin stämningskampanj. De deltagande investerarna inkluderar pensionsfonderna London CIV, Nest, Danica Pension och AP3, Sanso IS, Danske Bank Asset Management och Degroof Petercam. Totalt har de institutionella investerarna som stödjer ClientEarths ansträngningar mer än 10 miljoner Shell-aktier.

– Länder och kunder över hela världen väljer nu billigare och renare energi. För att säkerställa att företaget förblir konkurrenskraftigt på framtidens energimarknader måste Shell byta fossila bränslen mot en alternativ affärsmodell, säger Clientearth i ett uttalande.

Shell har förklarat att de ”inte accepterar anklagelserna” från Clientearth och deras aktieägare.

– Våra styrelseledamöter har följt sina juridiska skyldigheter och har alltid agerat i företagets bästa intresse. Vi tror att våra klimatmål är i linje med det mer ambitiösa 1,5-gradersmålet i Parisavtalet. Våra aktieägare stöder starkt de framsteg vi gör med vår energiomställningsstrategi, med 80 procent som röstade igenom strategin vid vår senaste årsstämma, säger en talesperson från Shell i en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.