Bush slår ett slag för alternativa bränslen

USAs president George W Bush besökte i förra veckan de amerikanska biltillverkarna GM och Ford. Vid besöken på en GM-fabrik i Kansas och en Ford-enhet i Missouri slog han ett slag för sin energiagenda och förordade passagerarfordon som förbrukar mindre eller ingen bensin som ett sätt att minska oljekonsumtionen, uppger Reuters.

GM, Ford och Chrysler har förlorat marknadsandelar mot bränslesnålare fordon från Toyota och Honda och omfamnar nu åtminstone delar av Bush energiplan.

Under Bush rundtur fick han se hybridmotorer och -fordon hos både GM och Ford.

Den 19 mars föreslog Bush-administrationen en lag för att minska bensinförbrukningen med 20 procent de kommande tio åren, till största delen genom att använda hybridfordon eller alternativa bränslen, som etanol, etanol/bensin-blandningar och biodiesel.

Bush vill också att bilar ska bli bränslesnålare och klara längre sträcka per liter. Bilindustrin motsätter sig dock hans plan på att öka de federala lagkraven med fyra procent längre körsträcka per liter årligen fram till 2017.

Ford, GM och Chrysler har däremot gått med på att dubbla antalet fordon som kan köras på förnybara bränslen till år 2010, vilket skulle innebära två miljoner fordon.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.