Biltillverkare vinner – utsläppstak omförhandlas

Juridik & Politik EU:s överenskommelse om att nya bilar från 2020 ska få släppa ut max 95 gram koldioxid per kilometer ska nu omförhandlas. Detta efter påtryckningar från den tyska bilindustrin och Tysklands miljöminister, rapporterar Sveriges Radio.

Biltillverkare vinner – utsläppstak omförhandlas
Morguefile

Sveriges Radio rapporterar att det efter gårdagens ministerråd i Luxemburg beslutades att villkoren för utsläppsreglerna ska diskuteras. Detta efter att Tyskland, Slovakien, Ungern och Storbritannien krävt ökad flexibilitet då flera stora bilföretag kan få svårt att nå kraven. Nu kan utsläppstaket senareläggas med upp till fyra år.

– Nej, jag är inte nöjd! Jag har för min del inte varit med om att ett stort land har brutit upp en överenskommelse som är sluten inom det mandat som ministerrådet hade gett. Det här är exceptionellt, säger miljöminister Lena Ek till Sveriges Radio.

Redan 2008 togs ett principbeslut om utsläppstak. I juni bekräftades detta av EU-parlamentet och medlemsländerna. Enligt Lena Ek finns bilföretag som klarar gränsvärdena och då överenskommelsen funnits sedan 2008 menar hon att industrin har haft god tid på sig att ställa om sin teknik.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.