Både flyg och virtuellt hos Skatteverket

Skatteverket är en av de myndigheter som kraftigt ökat antalet tjänsteresor de senaste åren. Men antalet distansmöten ökar minst lika mycket säger myndighetens reseansvarige, till Miljö & Utvecklings systertidning Telekom Idag.

Mellan 2010 och 2011 ökade antalet flygresor inom Skatteverket med 27 procent visar en granskning som tidningen ETC gjort. Flygandet inom myndigheten har fortsatt öka även under förra året.

– Antalet utnyttjade flygbiljetter 2012 var 9743 stycken vilket är omkring 900 fler än året innan. Samtidigt måste man komma ihåg att vi också är 320 fler anställda vilket också påverkar antalet resor, säger Birgitta Sjöstrand, sektionschef på Skatteverkets inköpsenhet och ansvarig för resefrågor.

Många videomöten i datorn

Bilden att virtuella möten inte går hem hos myndighetens anställda tror hon inte alls på.

– Många tycker att det är fantastiskt bra att kunna mötas på distans och slippa resor. Det spar väldigt mycket tid. Det är min absoluta övertygelse att vi ökat användningen, även vi inte kan följa upp antalet virtuella möten helt och hållet. Vi har satsat stort på olika former av virtuella möten men möten via datorn har vi ingen statistik på.

Spridd organisation

Skatteverkets policy säger att möten i första hand ska ske virtuellt och att resor till fysiska möten bara ska ske med flyg när motsvarande tågresa tar mer än fyra timmar. Att resandet ändå ökar kan bero på hur myndigheten är organiserad.

– Många av våra verksamheter är spridda över ett flertal orter. Den del av myndigheten där jag själv arbetar finns på åtta plaster och ibland är det nödvändigt att träffas på riktigt. Vi har också fått ett större uppdrag än tidigare vilket kan ge fler resor.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.